استرس و والدین کودکان طیف اتیسم

حمیدرضا عرب
بسیاری از والدین دارای کودک طیف اتیسم(اوتیسم)استرس زیادی را تجربه می کنند و با افزایش سن کودک این استرس در آنان افزایش می یابد. آنها باید مواظب فرزندشان در فضاهای باز باشند، مانع سقوط آنان در ارتفاعات مختلف شوند، دایما در حال مشاجره و بحث با معلم فرزندشان باشند، از نور و صدا که فراتر از حواس کودکشان است اجتناب کنند و دایما از یک مطب به مطب دیگر در حال جابه جایی باشند همه این عوامل موجب استرس در والدین کودک طیف اتیسم می شود.
این فشارها و استرس ها در 18 الی 21 ماهگی فرزندشان پایان نمی یابد و شاید اگر با یک والد کودک اتیسم (اوتیسم)صحبت نمایید که دارای فرزند بزرگ می باشد متوجه می شوید که تنش هایی که اکنون تجربه می نماید نسبت به تنش هایی که در سه سالگی تجربه می کند نه تنها کمتر نشده بلکه حتی بیشتر نیز شده است.
مطالعات مختلف نشان داده اند که والدین دارای کودک طیف اتیسم(اوتیسم) استرس بیشتری را نسبت به والدینی که دارای کودک مبتلا به سندرم داون و اختلالات رشدی می باشند تجربه می کنند.
واضح است که استرس برای سلامت والدین مضر است. یک مقاله پژوهشی نشان می دهد که استرس مزمن می تواند بر روی سیستم قلبی و عروقی، دستگاه ایمنی و دستگاه گوارش اثرات بدی داشته باشد. همچنین والدین با استرس زیاد، مشکلات روحی و روانی بیشتری همچون اضطراب و افسردگی را تجربه می نمایند.
بسیاری از والدین فقط بر روی نیازهای کودک شان تمرکز می نمایند و به سلامت جسمی و روحی خود اصلا فکر نمی کنند، در حالی که والدین باید این نکته را در نظر داشته باشند که استرس آنان بر استرس فرزندشان تاثیر می گذارد. بسیاری از والدین توسط درمانگران مختلف تشویق شده اند که در خانه در عین آنکه والد کودک خود هستند به آموزش و توانبخشی کودک خود نیز بپردازند. تحقیقات نشان داده اند که استرس بالای والدین در اجرای برنامه آموزشی فرزندشان خلل ایجاد می کند.
عوامل دیگری که باعث استرس والدین می شود:
الف) مشکلات رفتاری کودک شامل ضربه زدن، پرتاب کردن اشیا، کوبیدن سر و دیگر شکل های جراحت و رفتار های تکراری
ب) عادات خواب ضعیف و تغذیه بد
ج) بسیاری از والدین کودکان طیف اتیسم درآمد کمتری دارند و در پرداخت هزینه های درمانی فرزندشان دارای مشکلات زیادی هستند که لازم است توسط بیمه ها مورد حمایت گیرند.
چرا برخی از والدین استرس بیشتری را تجربه می نمایند
محققان می خواهند بدانند که چرا برخی از والدین استرس بیشتری را تجربه می کنند؟ آیا این موضوع به خاطر سطح عملکرد فرزندشان است یا به علت خصوصیات شخصیتی خودشان. تمام موارد فوق در یک تحقیق مورد بررسی قرار گرفت این تحقیق 283 زن کانادایی را مورد مطالعه قرار داد.
موقع تشخیص اتیسم، مادرانی که فرزندشان مشکلات رفتاری بیشتری داشتند استرس بیشتری را تجربه می کردند اما با گذشت زمان والدینی که از استراتژی های مقابله ای کمتری برخوردار بودند استرس بیشتری را تجربه می کردند اما والدینی که از استراتژی های کمک گرفتن، مهارت حل مساله، و پیدا کردن معنی در تجربیات شان برخوردار بودند استرس کمتری داشتند، مادرانی که تمایل به اجتناب از مسایل داشتند استرس بیشتری را تجربه می کردند.
دکتر امی کفر روان شناس بالینی مرکز اتیسم و اختلالات مرتبط در مرکز کندی کریگر به والدینی که حمایت های کافی را دریافت نمی نمایند و حتی ممکن است توسط سایر اقوام که دانش کمتری دارند مورد انتقاد قرار گیرند مشاوره می دهد. خانم بیگر توصیه می کند که والدین برای حمایت از انجمن های خیریه ای، سازمان های محلی و مدرسه فرزندشان اقدام نمایند.
روش های دیگر برای کاهش استرس والدین کدام اند؟
محققان درگیر در یک مطالعه به چندین روش برای کاهش استرس اشاره می کنند

والدینی که استرس بیشتری را بابت رفتارهای فرزندشان تجربه می نمایند می توان از طریق آموزش روش های موثر برای کاهش استرس در آنها آموزش داد.
بعضی از خانواده ها از مراقبت های موقتی و مشاوره ای زوجین زمانی که دارای مشکلات خانوادگی می باشند سود می برند. و بعضی دیگر از والدین می توانند مهارتهای مقابله ای بهتری را از طریق تکنیک های شناختی و رفتاری و ذهن آگاهی یاد بگیرند.

یافتن راه حل های کم هزینه برای استرس والدین
بعضی از خانواده ها ممکن است زمان و پول کافی برای درمان نداشته باشند اما یک گروه از محققان یک راه حل نسبتا ارزان قیمت را امتحان کردند. محققان دو گروه از والدین را تحت آموزش جداگانه ای قرار دادند آموزش ذهن آگاهی و یا رشد مثبت بزرگسالان.
گروه ذهن آگاهی روش های تنفسی و آرام بخش مخصوص، مدیتیشن و تمرین های دیگر را برای مقابله بهتر با شرایط استرس زا آموختند. در همین حال والدین در گروه (پد ) با شناسایی و استفاده از نقاط قوت و توانایی خود و انجام تمریناتی که شامل مهربانی، خوشبینی و قدردانی بود برای مقابله با نگرانی ها راهکار هایی را آموختند.
هر دو گروه از والدین کاهش معنا داری در استرس، افسردگی و اضطراب نشان دادند و اعضای گروه ذهن آگاهی، کاهش بیشتری در اضطراب، افسردگی و اختلال خواب نشان دادند.
پذیرش به عنوان یک راه برای کاهش استرس در اتیسم
یکی از راه های کاهش استرس در والدین کودک اتیسم پذیرش است دکتر کفر می گوید والدینی که پذیرش دارند بهتر به نظر می رسند.
دکتر کفر می گوید تمرکز بر روی زمان حاضر می تواند کمک کننده باشد من فکر می کنم والدینی بهتر از سایر والدین هستند که هر پیشرفت و رشدی را جشن می گیرند و بر روی نتیجه نهایی که کودک باید به آن دست یابد تمرکز نمی کنند.
راه رفتن در پارک و سایر راهکارهای مقاومتی
سایر راهکارها همچون راه رفتن در پارک و فعالیت های تفریحی می تواند بسیار کمک کننده باشد و یک روز سرگرم کننده را برای کودک به ارمغان آورد.

منبع
Stress and the Autism Parent. Marina Sarris. Aprill 6. 2017

1399
آذر
10
دوشنبه 10 آذر 1399
2020
November
30

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.